Csipler Sandor
2005-04-04 00:00

(1909-1999)
S-a născut în anul 1909 la Satu Mare. S-a dedicat scrimei din anii de tinereţe, la vârsta de 18 ani câştigând primul titlu de campion naţional la spadă, performanţă repetată de mai multe ori în anii următori. Dar adevăratul renume mondial îl va câştiga doar după absolvirea Academiei de arme de la Paris, în anul 1939, după care se va dedica creşterii generaţiilor de scrimeri, activitate întreruptă de cel de al doilea război mondial.

 

Întors din lagărul de concentrare din Rusia, Csipler Alexandru îşi continuă activitatea de antrenor. Fiind muncitor la Unio, organizează o şcoală de scrimă în cadrul acestei unităţi, în care impune o disciplină de fier. Câteva nume sonore din acea perioadă a scrimei sătmărene sunt: Csipler László, Csipler Agnes şi István, Csipler István jr., Mezei Béla şi László, fraţii Rupprecht, Kósa László, Vadnai Ottilia, Turi Antal, Szugyiczki Zoltán, fraţii Luczky, Rudolfina Hönig, Flora Luczky, Takács Pál, Tereh Géza, soţii Eötvös, Rozsnyai László, Turkász Otto, Ambrozi Paul. Cea mai valoroasă sportivă a Sătmarului în anii '50 a fost Elena Şamşudeanu, care a câştigat mai multe campionate naţionale şi a fost, timp de mai mulţi ani, componenta echipei naţionale de floretă a României. În 1955 a obţinut distincţia de Maestru Emerită a Sportului.

 

Antrenamentele de scrimă se desfăşurau într-o sală insalubră de pe strada Ştefan cel Mare. În 1976, datorită insistenţelor lui Alexandru Csipler şi Wielland Francisc, şeful secţiei de scrimă de la CS Unio, cât şi în urma remarcabilelor rezultate ale sătmărenilor, în oraş se construieşte o sală modernă de scrimă, care din 1999, anul decesului antrenorului emerit ii poartă numele.
Fără aportul substanţial al maestrului de arme Alexandru Csipler nu s-ar putea vorbi de succesele mondiale răsunătoare pe care scrima sătmăreană le-a înregistrat în deceniile ̓50, ̓60, ̓70. Printre elevii săi se găsesc medaliaţi olimpici, campioni europeni şi mondiali, cum ar fi: Ecaterina Jencsik-Stahl, Suzana Tasi-Ardeleanu, Ileana Gyulai-Jenei, Szepeschy Iosif, Şamşudeanu Ferenczi Elena, Haukler Ştefan, Petru Kuki, Marcela Moldovan, Bodóczi Nicolae, Orosz Gyöngyi, Wéber Mónika şi alţii care au ajuns atins vârfurile ierarhiilor scrimei mondiale şi datorită muncii desfăşurate de maestrul lor de arme.
Viaţa lui a fost plină de succese profesionale, dar şi de tragedii personale, una dintre paginile negre fiind pierderea singurului fiu, Attila Csipler, membru al lotului de scrimă al României în repetate rânduri, răpus de o boală incurabilă.


Creşterea campionilor se desfăşura „pe bandă rulantă" la Satu Mare, locul generaţiilor ajunse la apogeu, preluate de cluburile din ţară şi de peste hotare fiind luat de alţi floretişti şi spadasini tineri la fel de valoroşi. Cum era firesc, Federaţia Română de Scrimă a apelat la serviciile lui „Sanyi bácsi", care a fost antrenor federal mai mulţi ani, pregătind scrimerii români pentru Jocurile Olimpice de la Melbourne, Roma şi Tokyo, continuând însă să lucreze paralel şi la Satu Mare. După pensionarea antrenorului emerit, activitatea din sala de scrimă a fost continuată de antrenorii formaţi de el: Haukler Ştefan, Vigula Lajos, Domokos Francisc, Zsák Zoltán, Lengyel Éva, File Attila, Csiszár Francisc, Langenbacher Ştefan, etc.


În 1994, recunoscând meritele incontestabile ale antrenorului emerit Alexandru Csipler în mişcarea sportivă sătmăreană şi românească, Consiliul Local al Municipiului Satu Mare îi conferă titlul de cetăţean de onoare al oraşului.


În 1999, la iniţiativa antrenorilor şi sportivilor stabiliţi în străinatate, s-a ridicat bustul din bronz al antrenorului, la care a participat însuşi maestrul Csipler Alexandru, care a decedat la scurt timp după dezvelire, la 31 decembrie 1999.

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Foto

  • În mijlocul colegilor
  • Diploma de admitere la Academia de Scrimă din Paris
  • Portret Csipler
  • În timpul antrenamentului
  • Trei generaţii de scrimeri
  • Dezelirea bustului maestrului
  • Bustul lui Csipler
  • Alături de colegii sătmăreni
Înapoi