Victimele inundațiilor din 1970, comemorate la monumentul din Piața 14 Mai
2018-05-14 14:08:16

Victimele inundațiilor din 1970, comemorate la monumentul din Piața 14 Mai

 

Primăria Municipiului Satu Mare a organizat luni, 14 mai, un eveniment de comemorare a victimelor inundațiilor din 1970. Astfel, alături de alte oficialități locale, conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare a depus o jerbă de flori la monumentul din Piața 14 Mai. 

 

"14 Mai 1970 a însemnat o tragedie pentru orașul nostru. Și se cuvine să aducem un pios omagiu celor care au murit în urmă cu 48 de ani. Dar, 14 Mai 1970 a însemnat și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității.


Privind în trecut, putem spune că inundațiile din mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătură asupra orașului Satu Mare. Apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus peste 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile și au fost inundate 120.000 hectare de teren. În acest cartier care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară a fost întreruptă, orașul a fost izolat complet de restul țării.


Puterea de care au dat dovadă apoi sătmărenii pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă! Gravitatea situației a trezit în locuitorii orașului ceea ce m-ai târziu s-a numit "spiritul sătmărean". Sute de voluntari au venit în ajutorul militarilor pentru ridicarea de diguri provizorii din saci de nisip, pentru salvarea oamenilor și a bunurilor materiale.


Au fost brutării și fabrici, unde oamenii au lucrat în apă până la genunchi pentru a asigura proviziile necesare supraviețuitorilor. Spiritul de solidaritatea s-a dovedit și prin convoaiele lungi de camioane care au început să sosească din alte regiuni ale țării și din străinatate cu ajutoare pentru cei loviți de ape.

 

Atunci s-au stabilit și legăturile de înfrățire cu orașele Zutphen și Wolfenbüttel, relații care s-au menținut și peste patru decenii. După 48 de ani, sacrificiul de atunci al sătmărenilor trebuie să fie un exemplu pentru noi. Dezbinarea și vrajba aduce doar necazuri. Acum este vremea pentru fapte, nu vorbe, este momentul să unim, să construim!", a declarat primarul Kereskényi Gábor. 

 

 

Galerie Foto

Înapoi