Se împlinesc 49 de ani de la cea mai mare dintre calamitățile naturale abătute asupra orașului Satu Mare
2019-05-14 12:25:03

Se împlinesc 49 de ani de la cea mai mare dintre calamitățile naturale  abătute asupra orașului Satu Mare

 

În fiecare an, Primăria Municipiului Satu Mare organizează în Piața 14 mai comemorarea victimelor de la inundațiile din 1970. Chiar dacă se împlinesc aproape cinci decenii de la cea mai mare calamitate naturală care s-a abătut asupra orașului milenar, Satu Mare, amintirea acelor zile rămâne pentru mulți sătmăreni una extrem de dureroasă.


Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a subliniat astăzi în fața reprezentanților autorităților publice și a sătmărenilor că 14 Mai a însemnat și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității.


" În fiecare an, de 14 mai omagiem, memoria victimelor inundațiilor din 1970. Momentul este unul de reflecție, de învățare din lecțiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă. Apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus peste 4.000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile și au fost inundate 120.000 hectare de teren. În acest cartier care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară a fost întreruptă, orașul a fost izolat complet de restul țării.
14 Mai 1970 a însemnat însă și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității. Puterea de care au dat dovadă pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă! Atunci s-au stabilit parteneriate cu orașe din Europa, care dăinuie și azi.


Anul viitor se împlinesc 50 de ani de la tragedia din 1970. Datoria noastră este de a ne asigura că memoria victimelor rămâne demnă și neîntinată, că sacrificiul și jertfa lor nu vor fi uitate. Că nu vom arunca la coșul istoriei acest moment important pentru orașul nostru, că nu vom uita, că vom sărbători sau comemora, după caz, acele evenimente care ne unesc și la care vibrează toți sătmărenii.

 

Ziua de 14 Mai a însemnat și încă înseamnă, și acum la aproape 50 de ani, un moment de solidaritate, de unire pentru sătmăreni. Atunci a apărut printre locuitorii orașului ceea ce numim "spiritul sătmărean". Dezbinarea și vrajba aduce doar necazuri. Acum este momentul să unim, să construim! Sacrificiul de atunci al sătmărenilor trebuie sa fie un exemplu pentru noi. Se cuvine să aducem un pios omagiu celor care au murit în urmă cu 49 de ani. De la supraviețuitorii acestei tragedii, de la salvatorii care și-au riscat viața pentru a-și salva semenii, putem învăța despre curajul de a înfrunta istoria ", a declarat primarul municipiului, Kereskényi Gábor, în cadrul evenimentului de comemorare.


La finalul slujbei de pomenire a celor răposați, primarul municipiului, Kereskényi Gábor i-a înmânat domnului colonel Kaiser Ernő o diplomă de onoare pentru curajul de care a dat dovadă la inundațiile din 1970, salvând sute de vieți.


În final, instituțiile publice, partidele politice, colonelul Kaiser Ernő și ing. Col. Szabó Janos, precum și Grădinița cu Program Prelungit 14 Mai, au depus o jerbă de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor inundațiilor din 1970.

 


Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare

 

 

Înapoi