Primele evenimente dedicate memoriei celor 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989
2019-11-26 08:46:58

Primele evenimente dedicate memoriei celor  30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989

Primele evenimente din cadrul programului dedicat celor 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 au debutat luni, 25 noiembrie, la Casa Meșteșugarilor. Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural "G.M. Zamfirescu" au organizat de la ora 17.00 vernisajul celor două expoziții „Metronom 74 - Cornel Chiriac" și "EUnderground Travelling Ehhibition".

 

Cele două expoziții au fost prezentate de prof. Ioan Bogdan Lefter și prof. Valentina Pricopie, iar conceptul acestui conglomerat artistic îi aparține lui Mircea Florian - © 2019.

 

Expoziția „Metronom 74 -Cornel Chiriac" este realizată de de către Muzeul Național Cotroceni, în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și cu colecționarul Radu Nicolescu. Expoziția a fost vernisată în iulie 2018, în cadrul conferinței „Generația Metronom - Tinerii și Radio Europa Liberă în comunism". Proiectul a adus în fața publicului, pe de o parte, data la care postul de radio „Europa Liberă" a început să emită (4 iulie 1950), activitatea secției române a postului de radio, Emisiunea „Metronom", pe realizatorul acesteia, Cornel Chiriac, și pe de alta, restricțiile din perioada regimului comunist.

 

Mare animator al muzicii pop și rock, Cornel Chiriac a fost pentru tinerii din România sfârșitului anilor 1960, după „liberalizarea limitată" a regimului comunist, și până-n 1975, anul morții sale, o figură legendară. Realizator de emisiuni la Radio București, apoi, după emigrarea în Republica Federală Germania, în 1969, la Radio Europa Liberă, în programele departamentului în limba română, Cornel Chiriac a avut vocația transmiterii mesajului nonconformist al muzicilor occidentale către publicul care, captiv al unui sistem totalitar, visa la democrație. Profet al muzicii libere, Cornel Chiriac rămâne una dintre figurile emblematice ale „societății profunde" din România anilor '60-'70. Istoria culturii „alternative" a perioadei nu-l va putea ocoli.

 

Expoziția fotografică „Metronom 74", va prilejui privitorilor o întâlnire cu Cornel Chiriac, cel care a reprezentat un adevărat idol pentru numeroși tineri din România, dar și cu atmosfera unei alte epoci, ce a cuprins perioada de aur a radioului și a muzicii rock and roll.

 

Expoziția culturii underground din perioada comunistă, "EUnderground Travelling Ehhibition", este realizată de echipele naționale din șase state fost-comuniste (Ungaria, România, Polonia, Cehia, Bulgaria și Albania) ale proiectului EUnderground, finanțat de Comisia Europeană - EACEA prin programul Europa pentru Cetățeni.
Cenzura comunistă asupra artei și culturii este tema centrală a materialelor prezentate. Expoziția surprinde destine, practici artistice și manifestări inedite de rezistență culturală din perioada comunistă.

 

Vă reamintim că municipiul Satu Mare dedică o lună memoriei Revoluției din Decembrie 1989. Următorul eveniment va avea loc miercuri, 27 noiembrie, de la ora 17.00, fiind vorba despre lansarea volumului " Carte despre armată".

 

 

 

 

 

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare

 

 

Înapoi