Szatmárnémeti Északi Színház

Szatmárnémeti Északi Színház

Északi Színház

 

Cím: Horea utca 3.
A Harag György Társulat igazgatója: Bessenyei Gedő István
A szinház ügyvezető igazgatója: Stier Péter
tel. 0040 - 261 712538

 

www.Teatrul de Nord.ro - román társulat

www.Szatmárnémeti Északi Szinház - Harag György Társulat

 

 

A két színtársulatnak egy 1889-1891 között, neoklasszicista stílusban épített, egy emeletes épület ad otthont. Homlokzata háromosztatú, a középső fékörív alakban emelkedik ki az épülettestből, ezt kupolatető fedi, a földszinti része az épület főbejáratának is helyet adó, négy oszlopon álló, előcsarnok. A homlokzat ablakai kerekített tetejűek, a keretek háromszög alakú koszorúdíszben végződnek. A nézőtér befogadóképessége 800 fő, a terem díszítésében a korszak divatos motívumait viselő stukatúrák játszanak fontos szerepet. Az épületet Vojtha Adolf, Pápa város építésze, tervezte. A dekorációk és a benti falfestmények Spanraft és Hirsch munkái.

 

Szatmárnémetiben a színházi élet komoly hagyományokkal rendelkezik. Az első színházi előadást egy Móricz György vezette színtársulat tartotta 1790-ben. 1814 és 1816 között nagyváradi és debreceni társulatok látogatásairól vannak adatok. A Román Színházi Alap Társaság megalakulásával (1870) egy olyan kulturális célokat szem előtt tartó csoportosulás jött létre, mely immár programszerűen küzdött egy román színházi intézmény megvalósításáért. 1872-ben megszervezik az Erdélyi Román Színházért Társaság első közgyűlését. Ennek alkalmával színházi jellegű zenei előadást mutatnak be, melyet bál követ, Iosif Vulcan pedig Színháztörténeti vázlat címmel előadást tart.

 

1848-ig az előadásokat különböző helyeken tartották, mint például a Zöldfa vendéglőben (a Fehér ház helyén állt), az 1799-ben épült Jeney-házban (a mai törvényszék helyén állt), a Kotró-kertben (a nagypiac helyén), innen indult a 19. század nagy művésznője, Prielle Cornelia.

1844-ben emeltek egy épületet, mely otthont adott a színháznak illetve a kaszinónak (a polgármesteri hivatal régi, főtérti épülete). Művészeti tevékenység a Szatmári Diák- és Olvasóegylet keretei között is folyt. (1859-1976)

 

 

Az 1918. december 1-je utáni szatmári román színházi élet G. M. Zamfirescu nevéhez kötődik. 1922-24 között ő rendezett színi előadásokat szatmári fiatalokból álló amatőr társulatokkal. A G. M. Zamfirescu által Szatmránémetiben színrevitt darabok közül néhányat felsorolva megemlíthetjük Mihail Sorbu Vörös szenvedély (Patima roşie), Victor Eftimiu A sün és a patkány (Ariciul şi şobolanul), Zaharia Bârsan Nappalodik (Se face ziuă) című műveit. G. M. Zamfirescu egyszerre volt rendezője és szereplője a daraboknak. Ugyanakkor ő az aki hatásos médiakampányt indított egy professzionális román színtársulat létrehozásáért.

1932-ben, a Ion Marin Sadoveanu irányítása alatt álló Nemzeti Színház Szatmárnémetiben turnézott. Shakespeare Hamletjét mutatták be, a főszerepet a „román színház csillagának" is nevezett hírneves színész Aristide Demetriad játszotta.

 

Közvetlenül a második vilgáháborút követeően román fiatalok egy csoportja megalapítja a Hajnal amatőr társulatot. 1945-től 1946 szeptemberéig a társulat többnyire kabaréműsorokat mutatott be: Szatmárnémeti Melody (Satu Mare Melody), Az ifjúság nyugtalansága (Freamătul tinereţii), Fu-Fu Melody. Egy sikeres helyi kezdeményezésnek köszönhetően, 1947 októberében létrejön a Szatmári Román Kulturális és Művészeti Társaság, melynek célja a harc egy professzionális román színház megvalósításáért. A társaság szervezésében, a bukaresti színházi igazgatóság engedélyével, gyümölcsöző együttműködés bontakozott ki a Nagyváradi Nyugati Színházzal. A nagyváradi előadásokat a váradi színtársulat minden alkalommal elhozta Szatmárra is. Ez a gyakorlat 1947. május 16-ig működött, amikor is megalakult a Szatmárnémeti Constantin Nottara Kulturális Színházi és Művészeti Társaság, melynek feladata volt a színház alkalmazásában álló színészek és személyzet fizetésének biztosítása, illetve két bukaresti színész szerződtetése.

 

 

Ezek megvalósítását követően, 1947. december 6-án a Szatmárnémeti Constantin Nottara Színház, Al. Kiriţescu színházakért felelős kormánybiztos jelenlétében, A. DE Herz A pók című darabjával megnyitja első évadát. A színház 1848-ig működött ebben a formában, amikor életbe lépett a színházak működését szabályozó új rendszer.
Országosan és nemzetközileg is elismert színészek is megfordultak a Constantin Nottara színházban, jelentősen növelve annak presztizsét. Geo Barton, Elena Bodi- Mihuţ, Ştefan Iordănescu, Virgil Fătu, Iancu Economu állandó munkatársak voltak, a meghívott fellépők között olyan nevekkel találkozhatunk mint: George Vraca, Grigore Vasiliu-Birlic, Dina Cocea, Marcel Anghelescu, Luci Stănescu, George Mărutză, Florin Scărlătescu és mások. A Szatmárnémeti Constantin Nottara Kulturális Színházi és Művészeti Társaság valamint a színház megvalósításában, valamint ezek sikereiben felbecsülhetetlen szerepet játszott a társaság elnöke - egyidejűleg a Színházi Főigazgatóság Szatmári Fiókjának képviselője -, Victor Popescu nyugalmazott tábornok. Munkájában támogatták Szatmár lelkes értelmiségiei: Mihai Şuta, Victor Pop, Ion Murgu, Gheorghe Palcău, és még sokan mások.

 

Az Északi Színháznak ma két társulata van. Egy román társulat és egy magyar társulat, melynek neve Harag György (Harag György Társulat) - igazgatója Bessenyei Gedő István. A színházhoz tartozik még egy 100 férőhelyes stúdióterem is.

 

 

 

 

Csatolt dokumentumok

Vissza