Scriitori, poeți, istorici

George Mihail Zamfirescu

Scriitor, din prima jumatate a veacului 20,un nume de referinţă în cultura sătmareană după primul razboi mondial

Lucian Tămaş

Poet, s-a născut  la 28 ianuarie 1966- Oraviţa, Caras-Severin. Studiile liceale şi postliceale le-a făcut la Satu Lare Activitatea literara: Debuteaza cu o poezie în ziarul local Cronica sătmărană.

Boross Sandor

 (1891-1970) A fost poet si invatator. S-a nascut in satul Bercu din judetul Satu Mare si a studiat la Liceul pedagogic din Debrecen.

Boromisza Tibor

(1840-1928) A fost episcop romano-catolic la Satu Mare, in perioada 1909-1928. Este cel care a construit frumoasa cladire a Convictului episcopal,

Csuri Balint

(1886-1941) S-a nascut in satul Agris din judetul Satu Mare. A fost lingvist, profesor universitar, membrul Academiei de Stiinte a Ungariei.

Csengeri Janos

(1856-1945?) Traducator, profesor universitar, membrul Academiei de Stiinte a Ungariei. A invatat la Satu Mare si la Debrecen, dupa care a predat la universitatile din Cluj si Szeged.

Czumbel Lajos

 (1891-1967) A fost profesor de teologie, doctor in filozofie, autor a numeroase carti si studii. Intre 1950-1951 respectiv 1956-1967 a facut

Harag Gyorgy

(1925-1985) A fost regizor de teatru si traducator. A fost primul director al Teatrului Maghiar de Stat Satu Mare.

Gellert Sandor

(1916-1988) A fost poet si traducator. De asemenea a fost profesor, in localitatea Micula, iar dupa pensionare a locuit la Satu Mare.

Achim George

S-a născut la 27 februarie 1960 în Şomcuta Mare, jud. Maramureş. Poet , universitar, politician, a absolvit Facultatea de Filologie din Cluj - secţia română spaniolă...

Acsády Ignác

Carei, 1845 - Budapesta, 1906 Istoric, membru corespondent al Academiei de Stiinte din Ungaria. Pe linga o serie de opere istorice este autor a numeroase lucrari de beletristica si critica literara.

Ady Endre

1877 - 1919 S-a născut in localitatea Eriu Sâncrai din judeţul Satu Mare. În prezent acest sat poarta numele poetului.

Bagaméri István

sfirsitul secolului XVII - începutul secolului XVIII Consilier al oraşului Satu Mare. In 1703, in timpul asediului cetatii, a ascuns registrele oraşului intr-un zid, pentru a le salva. La fel a procedat si cu obiecte de cult valoroase ale bisericii reformate, salvîndu-le de la distrugere.

Bagothai Sámuel

În primele decenii ale secolui XX, timp de circa 30 de ani a fost profesor la Colegiul Reformat Satu Mare si a luat parte activ la viata politica a orasului.

Bagossy Bertalan

1868 - 1950 Preot romano-catolic, scriitor, profesor, directorul Colegiului Catolic Regal din Satu Mare.

Bakcsy Gergely

În 1890 era profesor la Gimnaziul Reformat, pe urma a ajuns directorul acestei scoli. După ce a iesit la pensie a fost intendent principal la Protopopiatul reformat Németi. A scris Istoria gimnaziului reformat satmarean, volum ce s-a editat in 1896.

Bakócz Tamás

 1442 - 1521 Arhiepiscop de Esztergom, cardinal, patriarhul Constantinopolului. Dupa moartea lui Iuliu al II-lea a avut sanse reale sa devina papa. In calitatea sa de nuntiu papal, in 1514 a anuntat oficial inceperea acelei cruciade a carei consecinta indirecta a fost razboiul taranesc al lui Gheorghe Doja.

Bánhidi Antal

1902 - 1994 Inginer mecanic cu mai multe titluri universitare, care a obtinut si Premiul Széchenyi. S-a nascut la Satu Mare si tot aici si-a luat bacalaureatul. A stabilit un record mondial pilotind avionul “Gerle 13”, de construcţie proprie. Îi poartă numele Fundatia “Bánhidi”, a elevilor Gimnaziului Reformat din Satu Mare.

Boitor George

S-a născut la 1 noiembrie 1934 în localitatea Supuru de Sus, judeţul Satu Mare, localitate în care îşi face studiile primare cunoscând groaza războiului care, de altfel i-a şi schimbat cursul firesc al şcolirii.

Baias Ion

S-a născut la 14 februarie 1950, în Satu Mare. Studii liceale în localitate. In această perioadă debuteaza în revista Liceului nr.3 - Poteci.Actualmente este colaborator la ziarul Informaţia zilei.

Bala Ion

Poet, ziarist, născut în localitatea Baba Novac, judeţul SatuMare, la 26 mai 1950. Studii - liceul "Mihai Eminescu" Satu Mare; ziaristica la "Ştefan Gheorghiu" -Bucureşti.

Costa Carei

Una din personalităţile de frunte ale Transilvaniei,poetul Costa Carei s-a născut la Sanislău în anul 1909.

Cosma Andrei

Cosma Andrei, renumit avocat şi susţinator al revendicărilor naţionale din ţinutul Sătmarului, s-a născut la 20 aprilie 1843 în localitatea Poiana Codrului, judeţul Satu Mare....

Curpaş Teodor

....,,marea minune a lumii" nu sunt doar vlăstarele umane ce se ridică şi se afirmă creator, dar sunt deopotriva icoanele stralucite ale naturii, ale universului....

Enătescu Virgil

Medic psihiatru. S-a născut la Braşov în 11 noiembrie 1940.Dr. V. Enătescu a frecventat şi onorat, cu lucrări şi comunicări, Cercul de Bionica de la Timişoara condus de Ed. Pamfil
Înapoi