Locația
440014 Piaţa Libertăţii nr.8,
Pasajul Dacia
Director artistic Rudolf Fatyol
Tel. 040 261 712666
fax. 040 261 712666
Clădirea este o aripă a Hotelului Dacia, construită în 1902. Stilul este secession, pe zidărie portantă, planşe din arce de cărămidă pe traverse metalice. Holul are coloane şi două scări care duc la mezanin. Sala de concerte este flancată de colonade. Cupola este bogat ornată şi pictată în elemente de mozaic floral. Capacitatea sălii este de 320 locuri. Acustica este renumită.
Muzeul judeţean deţine în colecţia sa instrumente muzicale din perioada sec. al XVIII-lea când se atestă începutul tradiţiei muzicii culte sătmărene. Primele societăţi care au cultivat acest gen au fost: ,,Societatea de lectură a studenţilor din Satu Mare" al ,,Casinei meseriaşilor";,, Societatea corala" care-l avea în frunte pe compozitorul şi dirijorul Meder Mihaly; ,,Societatea corală de cîntări şi muzică"- care avea orchestră şi şcoală de muzică. În 1920 se înfiinţează un Conservator orăşenesc (condus de Adrian Demian) iar din 1924 devine ,,Reuniunea de cântări şi muzică V.Lucaciu" cu o formaţie orchestrală ,,Societatea filarmonică " (înfiinţată în 1922 de Aug. Ferenţiu). Unele concerte aveau loc în casa renumitului avocat şi apoi în Sala Urania (fostul cinema Popular). Au concertat la Satu Mare: Bela Bartok; George Enescu.
În 1947 se reorganizează ,,Societatea filarmonică" şi în scurt timp, devine ,,Orchestra simfonică de stat Satu Mare".
Din 1991 se numeste ,,Filarmonica Dinu Lipatti".
Director artistic este în acest moment violonistul Rudolf Fatyol - solist cu un palmares internaţional şi naţional deosebit. Filarmonica sătmăreană are câteva manifestări proprii care i-au adus popularitate şi prezenţe concertistice deosebite; Zilele muzicale sătmărene, Festivalul tinerilor dirijori, Festivalul ,,Ştefan Ruha.